Hamburgery w In-N-Out-Burger

by Lidia Krawczuk

Przez kilka ostatnich dni widok z okna pokoju w Hollywood był taki : sznur samochodów w kolejce do okienka, z którego coś wydawano. Tak było rano, w południe, wieczorem.

-Co to jest? – pytałam Pana X.
-Pewnie jakaś żarłodajnia.
-Hamburgery?
-A co innego.

Logo tego czegoś nic mi nie mówiło, nie widziałam go wcześniej a może po prostu nie zwróciłam uwagi. Nie jestem fanką fast foodów i unikam ich jak ognia.
-Obok hotelu jest jakiś In-N-Out-Burger, ciągle tu jest kolejka – mówił do znajomego przez telefon Pan X.
-Stary, to najlepsze hamburgery w tej części Ameryki – odpowiedział znajomy.
-No to trzeba iść – powiedziałam do Pana X. Zwłaszcza, że mamy pod nosem.
-Przecież nie lubisz.
-Ale jak są słynne to chcę spróbować – odparł Pan X.

W środku był tłok, więc szybko pobiegłam zająć stolik, który akurat ktoś zwolnił. Pan X stanął w ogonku i wyraźnie się niecierpliwił. Ja w tym czasie przyglądałam się ludziom. Było tak, jak w amerykańskim fast foodzie, sporo rodzin z dziećmi a także mężczyzn, którzy w przerwie pracy wpadli na posiłek. Hamburgery musiały być jednak sławne, ponieważ pani obok robiła zdjęcia.

-Dostałem przy kasie pięćdziesiąty drugi numerek. W okienku obok wyczytywali dopiero dwudziesty któryś!  – narzekał Pan X, kiedy po jakimś czasie zjawił się z jedzeniem. Na tacy leżały dwa hamburgery i dwie porcje frytek plus ketchup. Cola – ma się rozumieć – też była.
-Poczekaj, trzasnę fotę – powiedziałam do Pana X, powstrzymując go przed pierwszym chapsem. Głupio się jednak czułam robiąc zdjęcia hamburgerom, dlatego ograniczyłam się tylko do użycia telefonu.

-Szału nie ma – orzekł Pan X po pierwszych kęsach.
-Nie ma – przyznałam krótko i zakończyłam jedzenie po trzech gryzach.

Daję jednak plusa za to, że gumowa bułka, która stanowi podstawę każdego hamburgera, jest w tym przypadku opiekana z wewnętrznej strony. Dzięki temu „kanapka” jest lekko chrupiąca. Niestety nie jestem w stanie przetrawić kotleta, tłustego sera i ciężkiego sosu. Frytki? Cóż, mimo reklamy, że smaży się je na wolnym od cholesterolu oleju roślinnym, bardziej smakują mi te w McDonald’s. Sorry.

 

Sprawdź także

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
9 lat temu

To jest kultowa sieć, koniec, kropka. Jako wegetarianka wpadam tam na frytki i bułki bez kotleta.

malenka
10 lat temu

Nie jadłam, ale zawsze warto próbować, nigdy nie wiadomo co nam posmakuje 🙂

Ja&On
10 lat temu

Bardzo fajnie, że trafiłam na Twojego bloga, bo mieszkam w Kalifornii i o ile nigdy wcześniej z nikim z Polski (oprócz mojego męża) nie konfrontowałam swoich spostrzeżeń, o tyle wiele z nich pokrywa się z Twoimi! Np. na temat Las Vegas i kasyn, niebywałe. Fajnie też poczytać wiadomości ze wschodniego wybrzeża! Zapraszam tym samym na mojego bloga – ruszył dopiero niedawno, http://www.jaion.pl 🙂 Odnośnie In-n-Out – ta sieć jest bardzo popularna po tej stronie USA. Te burgery słyną za smaczne, ponieważ są robione na miejscu, mięso jest przygotowywane na miejscu jak i pozostałe składniki oraz frytki (zauważyłaś, że mają ślady… Czytaj więcej »

ChadzynskiFoto.pl
11 lat temu

No to i ja wtrącę coś od siebie 😉 Polecam "Five Guys Burgers". Już nawet nie chodzi o smak, bo jest to sprawą gustu, ale wyobraź sobie, wchodzisz do lokalu, a tam na dzień dobry worki z ziemniakami dookoła, potem widzisz jak ludzie skubią fistaszki w oczekiwaniu na zamówienie. Może to nie jest nic nadzwyczajnego, ale skorupki rzuca się na stół. Możesz nabrać ile chcesz z dużych kontenerów i podjadać. Następnym trikiem jest to, że wszystko jest przygotowywane na oczach klientów. Nie ma odgrodzonej części kuchennej od części dla klientów. Niby nic, a jednak dobrze jest patrzeć na ręce komuś… Czytaj więcej »

Anonimowy
Anonimowy
11 lat temu

Jakos nigdy In&Out nie sprobowalam bo ich wyglad. Sadze ze sa dlatego popularne bo sa bardzo tanie.jedyne hamburgery jakie lubie to sa z Carl&#39s Jr gdzie zamiast bulki jest lettuce wrap.chyba to nazywaja "low carb" burger.
Naprawde fajne.
amcapol

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  Anonimowy

Nigdy nie jadłam nic w Carl&#39s Jr. Sałatowy "hamburger" – dobre:) Muszę skosztować.

thern
11 lat temu

No te hamburgery wyglądają całkiem, całkiem. I mówisz, ze było głupio tak robić zdjecia i wybrałaś komórkę a ta pani wcześniej to tam nic się nie przejmowała i pstrykała fotki aparatem prawie że profesjonalnym 🙂
We Włoszech też mamy Burger King, ale nie słyszałam o czekoladowych kuleczkach. Może za rzadko chodzę. A co to są te kuleczki? Bo mi od razu te Nesquick do głowy przychodzą:)))

kt
kt
11 lat temu
Reply to  thern

ale teraz to bym Nesquick zjadła…. od dziecka nie jadłam! jutro kupię, dla odświeżenia kubków smakowych 🙂

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  thern

Te kulki wyglądają jak pralinki. Są na ciepło. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka a w środku lekko ciągnąca się czekoladowa masa. Nawet niezłe. Ja nie wiem czy to nowość, bo nie bywam w Burger Kingu. Ale akurat w tej sieci można dostać herbatę Lipton z cytryną, którą kocham, więc przy okazji zaliczyłam kulki:)

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  thern

KT – przez Ciebie wygrzebałam z szafki pudełko z Nesquickiem:) Nie zdołałam zjeść całego, Pan X mi zabrał!

kt
kt
11 lat temu

Cześć. bloga śledzę od dłuższego czasu, ale do tej pory nie zabierałam głosu;)Tak jak poprzedniczka lubię Twojego bloga, za zdjęcia i za teksty. Nie byłam nigdy w USA, ale strasznie mnie interesują właśnie takie "życiowe" wpisy. Cieszę się, że zdjęć na blogu jest coraz więcej i na facebooku pojawiają się dodatkowo pojedyncze zdjęcia częściej, bo wcześniej to było dla mnie za rzadko 🙁 I tak jak np. blogi modowe irytują mnie o tyle, że jest po kilkadzieści zdjeć tego samego ubrania, różnią się tylko pozą, albo nawet są identyczne, to tak na Twoim blogu nawet ogromna liczba zdjęć, właśnie hamburgerów,… Czytaj więcej »

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  kt

Dziękuję za kolejne miłe słowa. Jeśli możesz, nie bądź milczkiem:) Bo właśnie Wy – czytelnicy tego bloga, odzywając się do mnie, komentując, dajecie sygnał, że Was to ciekawi i sprawiacie, że chce mi się dodawać kolejne wpisy i zdjęcia.

Nie jestem w stanie pisać codziennie. Ale zwrotna od Was bardzo mnie do kolejnych wpisów motywuje.

Pozdrawiam serdecznie:)
Lee albo Lidka

ideds
11 lat temu

uwielbiam twojego bloga, czytając go czuję się jakbym tam była :)!

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  ideds

Bardzo Ci dziękuję:)

Jestem Edgar
11 lat temu

Co do fotek żarcia: to podobno taki nowy hipsterski obyczaj 🙂
Więc załapałaś się na pierwszą ligę 😉
A co do hamburgerów, to chętnie bym zjadł, chociaż najbardziej lubię kanapki Burger Kinga.

Lee
Lee
11 lat temu
Reply to  Jestem Edgar

O la la la, pierwsza liga:) W Burger Kingu jadłam ostatnio kulki czekoladowe, nie wiem czy to w Polsce jest, ale kulki były nawet ok:)

ala77a
11 lat temu

Tak to już jest z tym amerykańskim jedzeniem, że nas Europejczyków nie powala na kolana. Ja jestem ze Szczecina i od jakiegoś czasu czytam Twój blog, fajnie bo dzięki temu jestem bliżej Kraju, który i mnie oczarował. Ja w zeszłym roku jadłam w Chicago w słynnym Cheesecake Factory sernik i muszę ze skromnością dodać, że sama robię lepszy. No ale fajnie, że można porównać. Pozdrawiam ))))

Żorż Ponimirski
11 lat temu

Spróbuj, a sama zobaczysz, jaka jest różnica w smaku. Frytki, które jadłem na Hożej w Wawie smażą w tłuszczu wołowym prawie godzinę – frytki po pierwszym smażeniu muszą odpocząć, po drugim wrzuceniu na tłuszcz nabierają tej tkliwej chrupkości, zachowując jednocześnie soczystość wnętrza. Ja często mieszam różne tłuszcze np. smalec wieprzowy z gęsim.

Lee
Lee
11 lat temu

Na pewno zrobię! Dzięki za wskazówki.

Żorż Ponimirski
11 lat temu

"Cóż, mimo reklamy, że smaży się je na wolnym od cholesterolu oleju roślinnym" – toż to największa zbrodnia, jaką można zrobić! Frytki powinno się smażyć na tłuszczu zwierzęcym! Najlepiej wołowym. Jeśli ktoś boi się cholesterolu, polecam tłuszcz gęsi – drogi, w Kielcach płace na bazarze 13-14 zł/kg, ale to bodaj najzdrowszy tłuszcz. Polecam wizytę w dobrych frytkodajniach (np. na Hożej, obok budynku DDTVN). Mistrzowie frytek, czyli Belgowie też używają tylko tłuszczy zwierzęcych. Tłuszcz roślinny nadaje się do sałatek na zimno, ma za niską temperaturę wrzenia żeby na nim smażyć. BTW – McDonald&#39s bodaj do 1997 roku też smażył frytki na… Czytaj więcej »

Lee
Lee
11 lat temu

Naprawdę trzeba smażyć na tłuszczu zwierzęcym? Dobrze wiedzieć. Dawno sama nie smażyłam frytek, ale jeśli mi się zdarzało w przeszłości, zawsze był to olej roślinny:)

Anonimowy
Anonimowy
11 lat temu

McDonald kiedys smazyl na tluszczu wolowym, ale pozew sadowy to zakonczyl. Artykul: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/1331625/McDonalds-admits-using-beef-fat-for-vegetarian-french-fries.html

22
0
Podziel się ze mną swoimi spostrzeżeniami, napisz komentarz.x