Do zrobienia tej przekąski zainspirowało mnie zdjęcie w gazecie. Pomyślałam, że pomysł jest genialny. Chlebek pita z dekorem w kolorach zielonym i czerwonym. Idealna świąteczna przekąska. Niekoniecznie na same święta. Ale na imprezę świąteczną, czy sylwestrową w sam raz.
Przepis jest banalnie prosty i nie da się tego spaprać – no chyba, że będziemy trzymać zbyt długo chlebek pita w piekarniku. Moja dekoracja to owoce granatu i szczypiorek. Ale tak naprawdę można tu dać ponieść się wyobraźni. Można też szczypiorek zastąpić kolendrą (jeśli ktoś lubi) albo zieloną pietruszką. Tak naprawdę wszystko jest dozwolone.
Świąteczna przekąska : Choinki z humusem i owocami granatu
składniki :
-chlebek pita
-ulubiony humus
-szczypiorek
-owoce granatu
wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ułożyć chlebek pita na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec około 5 minut (albo tyle, ile jest napisane na opakowaniu). Po upieczeniu ostudzić i pokroić na trójkąty. Posmarować humusem, posypać szczypiorkiem oraz owocami granatu.
ps. można posmarować chlebek pita przed pieczeniem cieniutką warstwą oliwy, chlebek jest wówczas bardziej miękki.
Smacznego!
Przydałby Ci się jeszcze jakiś przepis na sałatkę na imprezę? Wypróbuj ten :
rzeczywiście prosty, ale genialny pomysł 🙂 lubię owoce granatu 🙂
W sumie do wykorzystania przez cały rok, nie muszą być choinki 😉