Amerykanie mają hopla na punkcie awokado. Owoc jest w Stanach Zjednoczonych szalenie popularny i wykorzystuje się go na wszelkie możliwe sposoby. Począwszy od kanapek, po przez sałatki, pasty, jako dodatek do pizzy, na zapiekaniu w piekarniku skończywszy (nie zapominajmy o grillowaniu). Pomyślałam więc, że napiszę kilka słów na ten temat oraz podzielę się przepisem na szybkie danie. Sałatka z awokado, kurczaka i mango jest po prostu pyszna.
Do 1993 amerykańskie przepisy fitosanitarne praktycznie nie zezwalały na import awokado do Stanów Zjednoczonych. Po wejściu w życie NAFTY w 1994 (przepisów regulujących wymianę handlową pomiędzy Stanami Zjednoczonymi, Kanadą i Meksykiem) konsumpcja awokado wzrosła w USA trzykrotnie (dane amerykańskiego departamenty rolnictwa).
Stany Zjednoczone są największym importerem tego owocu na świecie. Rocznie do USA trafia miliard awokado, głównie z Meksyku. Rozgniecione awokado, wymieszane z sokiem z cytryny lub limonki, z dodatkiem cebuli, pomidorów oraz kolendry, które zjada się z tonami chipsów, to najpopularniejsza w USA przekąska na Super Bowl. Awokado upodobały sobie szczególnie osoby przywiązujące wagę do zdrowego stylu życia i diety. Owoc jest tak bardzo popularny, że pewien milioner z Australii zażartował, iż pokolenie millenium dlatego nie może sobie pozwolić na kupno domu, ponieważ zbyt wiele wydaje na awokado.
W aglomeracji waszyngtońskiej awokado kosztuje zazwyczaj 2 dolary. W zestawie jest taniej i można kupić 4 sztuki za 5 dolarów. Owoce organiczne są oczywiście droższe.
Przed przyjazdem do USA nie byłam wielką fanką awokado. Myślę, że przed 2009 rokiem owoc też nie był w Polsce specjalnie popularny. Obecnie robię zakupy raz na tydzień i zawsze kupuję awokado. Wykorzystuję je głównie do sałatek, kanapek, czasem grilluję na patelni. Ostatnio podpatrzyłam na mieście sałatkę z awokado, którą postanowiłam odtworzyć w domu. Jest prosta, szybka i po prostu świetna. I z dodatkiem mango, które też uwielbiam.
Sałatka z awokado, kurczaka i mango
(składniki na dwie małe porcje)
- upieczona pierś kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu
- 1 awokado
- 1 mango
- pół kubka sosu jogurtowo-majonezowego
sos : majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 3/4 jogurtu, 1/4 majonezu. Sos nie powinien być bardzo gęsty, więc jogurt grecki, który można kroić nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
Mango i awokado obrać. Pokroić w kawałki kurczaka oraz owoce. Wymieszać z sosem, ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Posypałam na wierzchu szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.
Aha, w Ameryce kupuję wyłącznie polski majonez, ponieważ amerykański jest okropny. Po 9 latach w USA, ani Pan X, ani ja nie jadamy amerykańskiego majonezu. Próbowaliśmy wielu marek i wszystkie są beznadziejne. Amerykański majonez jest słony, polski bardziej na słodko-winną nutę. Dlatego zachęcam wszystkich czytających po tej stronie oceanu do kupna polskiego majonezu do tej sałatki. Najlepsze to Winiary albo Hellman’s Babuni. Amerykański Hellman’s również smakuje inaczej niż polski.
Jeśli masz ochotę na więcej sałatek możesz również skorzystać z innych moich przepisów :
Podobają Ci się moje wpisy? Chcesz mieć pewność, że nic Ci nie umknie? Zapisz się na newsletter, formularz znajduje się poniżej.
nigdy nie probowalem jesc takich wynalazkow nie wiem czy by mi podeszla
Myślę, że warto próbować 😉
Sałatka pyszna. Zrobiliśmy, miałem plan zrobić fotkę i pochwalić się. Jednak „tak szybko zniknęła”. Przy okazji prosimy o więcej takich wiadomości. To już druga przez nas przygotowana z inspiracji wiadomościami na blogu. Pierwsza była ta: https://amerykaija.pl/amerykanska-salatka-kurczakiem-mandarynkami/ – również smakowita.
Cieszę się, że zrobiliście i dobrze wyszły obie. Jestem sałatkowy typ, będę podrzucać na bloga 😉
Bardzo lubię takie sałatki 😉 awokado jadam prawie każdego dnia 🙂 pycha 🙂
Myślę, że Ci będzie smakować 😉
wyszła pyszna 🙂 ja też nie używam tego norweskiego do sałatek, przywożę nasz z kraju, a ten ich nadaje się wyłącznie do krewetek 😉
Cieszę się! Myślę, że każdy jest lepszy od amarykańskiego 😉