Dziś coś na ząb dla fanów dyni. To prosta i szybka zupa dyniowa z pomidorami i fasolą, której nauczyłam się robić w Ameryce. Pożywna, gęsta i smaczna. Wykorzystuje się do tego puree z dyni w puszce. Jeśli nie masz gotowego puree, możesz zrobić sobie je samodzielnie. Należy wtedy pokroić dynię w kostkę i upiec w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut. Po przestudzeniu usunąć skórkę i zmiksować blenderem na gładką masę.
Przepis na zupę dyniową z dodatkiem pomidorów w puszcze i fasoli to typowo jesienna propozycja, pikantna i rozgrzewająca.
składniki:
– jedna puszka odsączonej czerwonej fasoli (425 gram)
– puszka odsączonych pomidorów (425 gram)
– puszka miazgi dyniowej, ale nie do ciasta, bez przypraw (425 gram)
– 700 mililitrów wywaru warzywnego
– łyżka oliwy z oliwek
– jedna cebula posiekana w kostkę
– 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
– 1-2 łyżeczki kuminu
– łyżeczka mielonej czerwonej papryki
– pół łyżeczki pieprzu
– pół łyżeczki lub łyżeczka cukru (można pominąć)
– sól do smaku
– łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki wytrawnej sherry lub wiśniówki (alkohol opcjonalnie)
– łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
– parmezan do posypania
– pestki z dyni do posypania
Zupa dyniowa. Wykonanie:
Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj przyprawy : kumin, pieprz, paprykę. Zdejmij z ognia. W wysokim naczyniu zmiksuj przy pomocy blendera fasolę, pomidory i połowę wywaru.Dodaj cebulę z czosnkiem i przyprawami, miazgę dyniową i używając blendera stopniowo dolewaj resztę bulionu. Wlej wszystko do garnka, doprawiając solą (ewentualnie dodatkowo cukrem). gotuj zupę 10-15 minut, czekając aż zgęstnieje. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, sherry i śmietanę. Wlej do miseczek i udekoruj parmezanem oraz pestkami z dyni. Proste. Zupa dyniowa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Pamiętajcie, przepis to tylko baza. Zawsze można doprawiać po swojemu. Najczęściej robię w wersji bez alkoholu.
Wypróbuj jeszcze jeden przepis z USA z wykorzystaniem dyni :
Zobacz jak Amerykanie spędzają czas na dyniowych farmach:
o kurcze wygląda wspaniale <3
Polecam, jest naprawdę pyszna!