Surówka z czerwonej kapusty była bardzo popularnym dodatkiem do dań obiadowych w moim rodzinnym domu. U nas robiło się tak : poszatkowana kapusta, pokrojona w kostkę cebula, starte na tarce jabłko do tego sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i trochę oleju. Taki miks wydawał mi się czymś oczywistym. Ale w domu Pana X surówka z czerwonej kapusty w takiej formie w ogóle nie była serwowana. U niego w domu królowała czerwona kapusta zasmażana. U mnie w domu zasmażanej kapusty nie robiło się wcale.
Nie mogę powiedzieć bym zauważyła, że czerwona kapusta jest w Stanach Zjednoczonych szalenie popularna. Ale bardzo wielu Amerykanów w dużych miastach prowadzi niesamowicie zdrowy styl życia, regularnie biega i ćwiczy oraz prawidłowo się odżywia. Pisałam wcześniej na blogu o żywności organicznej, o tym, że zapanowała na nią moda w USA (możesz wrócić do tego artykułu klikając na podświetlony tekst). A to oznacza, że Amerykanie otwierają się na nowe smaki i nowe przepisy.
Wspominałam też już wcześniej o mojej ulubionej, bezpłatnej gazetce z przepisami, z której zawsze coś wyłowię. Tym razem wpadł mi w ręce przepis na czerwoną kapustę. Pomyślałam, że skoro smakuje mi kapusta z jabłkiem, to z pomarańczą też może być niezła. Orzechy uwielbiam, więc dlaczego nie. Przepis jest prosty, nie wymaga wielu składników. Zatem do dzieła.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki na 4 porcje:
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka miodu
– łyżka oliwy z oliwek
– szczypta cukru
– pół główki czerwonej kapusty średniej wielkości
– 1/4 szklanki rodzynek
– mała pomarańcza (mogą być 2 mandarynki)
– 1/4 szklanki podprażonych na patelni orzechów włoskich
Wykonanie :
Wymieszać sok z cytryny, miód, oliwę oraz cukier. Dodać soli i pieprzu. Posiekać drobno kapustę, usuwając biały środek. Następnie połączyć kapustę z rodzynkami i polać sosem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Podprażone na suchej patelni orzechy oraz podzielone na cząstki pomarańcze dodać do kapusty tuż przed podaniem (sok z pomarańczy, który pojawi się w czasie obierania i dzielenia na cząstki dodać do kapusty). Ja użyłam mandarynek i z kilku cząstek wycisnęłam sok do kapusty.
Smacznego!
I jeszcze jedna rzecz.
Jeżeli trafiasz na mojego bloga za pomocą Facebooka a chcesz być na bieżąco z wpisami na stronie Ameryka i ja, to zachęcam Cię do zapisania się na newsletter. Formularz znajduje się poniżej. Dlaczego Ci to proponuję? Dlatego, że Facebook zmienił swoją politykę i chce, by autorzy nawet takich blogów jak mój, którzy piszą hobbistycznie, udostępniając treści za darmo, płacili za wyświetlanie postów. A to oznacza, że jeśli ja nie zapłacę (czego nie robię), to Ty mimo, iż „lubisz” moją stronę, możesz po prostu nie zobaczyć jej zawartości na Facebooku. Nie zamierzam bombardować Cię mailami i moim newsletterem. Wysyłam go najczęściej raz w tygodniu. Zachęcam więc do zapisania się na newsletter i będziemy w kontakcie na bieżąco.
Lubie surówkę z czerwonej kapusty, ale tak na słodko jeszcze nie jadłam 🙂
Lidzia, ta surówka jest świetna. Wczoraj zrobiłam, no i po prostu rewelacja!!! 🙂
Super, cieszę się, że Ci smakowało 🙂 U nas też szybko poszła!
Rewelacja. Wygląda pysznie.
Tylko po co ta szczypta cukru jak jest miód? Ja zawsze zamiast cukru używam miodu , syropu klonowego albo cukru kokosowego:)
Dziś na pewno zrobię i dam znać jak smakowała.
Tak było w oryginalnym przepisie, więc podałam jak było, ale możesz zrobić tak jak chcesz:) Mówiąc szczerze dodałam nawet dwie szczypty, bo dla mnie mimo miodu, było trochę zbyt kwaśne.