grillowana kukurydza po amerykańsku

Nie będę ukrywać, że jestem wielką fanką kukurydzy. Od zawsze. Jednak dopiero w Ameryce nauczyłam się tak naprawdę jak należy gotować a także grillować kukurydzę. Zasadniczy błąd jaki popełniałam polegał na tym, że gotowałam ją za długo. Dziś wiem, że kukurydzę gotuje się krótko, (wystarczy niecałe 10 minut) i że nie soli się wody. To wszystko.

Tym razem chcę Ci zaproponować przepis na grillowaną kukurydzę w kolbie z dodatkiem masła i przypraw (grilled corn on the cob). Amerykanie kochają grillować a grillowana kukurydza jest w USA tak samo popularna jak w Polsce karkówka z grilla.  Spróbuj. Myślę, że jest duża szansa, iż zakochasz się w tym smaku. Zatem do dzieła.



Grillowana kukurydza po amerykańsku

 

Składniki :

  • 4 kolby kukurydzy razem z liśćmi
  • 4 łyżki masła
  • płaska łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • trochę soli
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Wykonanie :

Umieść kolby kukurydzy w wielkim garnku i zalej je zimną wodą. Niech moczą się 5 minut. W międzyczasie włóż do miseczki masło, cukier, paprykę w proszku, granulowany czosnek, kumin i sól. Przykryj plastikową pokrywką i podgrzej w mikrofali minutę (można rozpuścić też wszystko w garnku na kuchence). Kiedy trochę ostygnie, dodaj sok z cytryny.

Włącz grilla i zacznij go rozgrzewać. Wyjmij kukurydzę z garnka (dzięki temu, że się moczyła, łatwiej ją odsłonić). Nie odrywaj liści, tylko odsuwaj do tyłu. Najlepiej związać liście sznurkiem, ale nie jest to konieczne. Usuń dokładnie wąsy (to się chyba tak nazywa) i osusz kolby.

Umieść na grillu i piecz (liście muszą wystawać poza ruszt żeby nie zaczęły się palić). Czas pieczenia zależy od grilla i jego możliwości. Niech to będzie około 8 minut. Następnie pędzlem posmaruj kukurydzę ze wszystkich stron mieszanką masła i przypraw  i piecz kolejne kilka minut obracają kukurydzę i smarując co jakiś czas pozostałą mieszanką. Mój grill elektryczny jest taki sobie, więc ja piekłam razem z masłem około 10 minut, aż kukurydza ładnie się przypiekła. Dzięki liściom, które nie zostały oderwane po namoczeniu, nie potrzebujesz żadnych gadżetów do przewracania kolb jak również do jedzenia po upieczeniu. Smacznego!

grillowana kukurydza po amerykańsku

Kukurydza na zdjęciu nie jest zbyt żółta ponieważ to biała odmiana. Ale dzięki mieszance masła z przyprawami i tak nabrała bardziej żółtego koloru.

Jeśli lubisz grillować, to przy okazji przeczytaj też tekst, w którym napisałam w jaki sposób Amerykanie sprawdzają czy steki są odpowiednio upieczone :

 

Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie informacji od strony Ameryka i ja. Zgodę można wycofać w każdej chwili, a szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych znajdują się polityce prywatności.