Fasolka z migdałami. Z Białego Domu

Pierwsza dama USA Michelle Obama zadebiutowała w 2012 roku ze swoją książką pt. American Grown, która – o czym już wspominałam na blogu – jest głównie o ogródku warzywnym przy Białym Domu. Celem tego bogato ilustrowanego albumu jest promocja zdrowego stylu życia i żywienia oraz zachęcenia Amerykanów do tworzenia własnych grządek. W książce jest też kilkanaście przepisów z daniami, które serwowane są w pierwszej rezydencji USA, przy 1600 Pennsylvania Avenue. Dziś chcę Wam zaproponować kolejny przepis. Pierwszym była sałatka z zielonego groszku z miętą.

Może z okazji niedzieli zapragniecie sobie zrobić zieloną fasolkę z migdałami, którą jada się na „salonach”?;) Powodzenia. To nic trudnego.

Składniki na 3-4 osoby:

-60 dag zielonej fasoli
-filiżanka migdałów bez skórki przekrojonych wzdłuż
-łyżeczka roztopionego masła
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka oliwy z oliwek
-łyżka masła
-2 szalotki
-łyżka posiekanej natki pieruszki
-sól, pieprz

Do garnka z posoloną, gotującą się wodą wrzucić fasolę i gotować około 5 minut. Odcedzić i wsadzić na chwilę do lodowatej wody. Odcedzić ponownie.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia ułożyć wymieszane wcześniej migdały z łyżeczką roztopionego masła i papryki. Piec ok. 7 minut. Sprawdzać żeby się nie przypaliły.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać zieloną fasolkę i wszystko krótko podgrzać. Zdjąć z ognia i dodać zieloną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

Wyłożyć fasolę na większy talerz, ozdobić migdałami. Gotowe.
Pan X od razu niemal wszystko zjadł (na szczęście trochę mi zostawił). Smacznego.