Pieczone buraki ze słodkimi ziemniakami

Zgodnie z tradycją, w czwarty czwartek listopada Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia czyli Thanksgiving. Pan X i ja „świętowaliśmy” w USA nasze pierwsze Thanksgiving w 2009 roku. Nie przyrządzaliśmy wówczas całego indyka, skończyło się na upieczeniu w piekarniku dwóch skrzydełek. Przy okazji tego wpisu, podałam przepis na indyka z tymiankiem, którego serwowało się w Białym Domu za czasów Baracka Obamy. Jeśli masz ochotę zaszaleć w kuchni, to koniecznie zajrzyj do tego tekstu.

Mam też dla Ciebie nowy przepis, na buraki pieczone w piekarniku wraz ze słodkimi ziemniakami. Bataty z burakami świetnie pasują do pieczonego indyka i są naprawdę bardzo dobre. Jeśli mieszkasz w Polsce, nie namawiam Cię na sztuczne urządzanie sobie Święta Dziękczynienia. Podaję Ci te przepisy, bo zdarzają się okazje, kiedy przygotowuje się w domu uroczysty obiad. Dlaczego nie miałby to być dla odmiany obiad w amerykańskim stylu?

Indyk z tymiankiem, do tego pieczone bataty z burakami plus zielona fasolka z migdałami także z mojego bloga naprawdę wpisują się w kanon odświętnego posiłku. Przepis na fasolkę znalazłam w książce Michelle Obamy American Grown i od razu przypadł mi do gustu. 

Przepis na pieczone bataty z burakami, który podaję poniżej pochodzi ze strony allrecipes.com. 

Składniki :

– 6 średnich buraków obranych i pokrojonych w kawałki

– 2,5 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka granulowanego czosnku

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka pieprzu

– 3 średnie słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki

– 1 duża cebula pokrojona w większą kostkę

Wykonanie :

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F/ 200 stopni Celsjusza.
W misce wymieszaj buraki dodając pół łyżki oliwy z oliwek. Ułóż buraki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Wymieszaj pozostałe dwie łyżki oliwy, granulowany czosnek, sól, pieprz i cukier w plastikowym worku strunowym a następnie włóż do torby słodkie ziemniaki i cebulę. Wymieszaj wszystko dokładnie, potrząsając torbą (jeśli nie masz torby, możesz spokojnie zrobić to w dużej misce).

Po 15 minutach pieczenia buraków dorzuć ziemniaki delikatnie mieszając z burakami (ale ostrożnie żeby wszystko nie zabarwiło się od buraków na czerwono). Piecz kolejne 30 minut, mieszając delikatnie po kwadransie. 

W oryginalnym przepisie zaleca się pieczenie wszystkiego przez 45 minut, dla mnie to jednak za długo, wolę jak warzywa nie są zbyt miękkie. Dlatego podaję, by piec wszystko wspólnie pół godziny. Jeśli warzywa będą dla Ciebie zbyt twarde, piecz nieco dłużej. 

kliknij w podświetlony tekst :  przepis na fasolkę z migdałami  

 

kliknij w podświetlony tekst : przepis na indyka z tymiankiem  

Podziel się
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
  • Pawel

    Fajny przepis.